Despre STIL PERSONAL #Unpopular Opinion

Mă fascinează discuțiile care gravitează în jurul conceptului de stil personal, de cum să-l descoperi, cum să-l construiești, dar și încercările frecvent întâlnite online de a teoretiza acest concept și de a simplifica un proces complex care, din punctul meu de vedere, nu poate fi realizat în câteva zile cu un moodboard și o listă de cumpărături.

Evident, într-o societate capitalistă, ideile celor care se opun consumului excesiv sunt mai puțin promovate. Un stilist care îți spune că nu trebuie să cumperi mai mult și să consumi mai mult, nu va fi foarte popular. Și nici de partea cealaltă, a consumatorilor, lucrurile nu sunt atât de simple: lipsa de timp din viețile noastre atât de pline ne face să alegem soluții rapide care, de cele mai multe ori, implică a sări peste pași esențiali. Stilul personal nu este o estetică ce poate fi copiată cu succes de la cineva pe care îl urmărești online. După cum sugerează și denumirea, poți imita un stil, dar nu va fi niciodată cu adevărat „personal”.

Stilul personal este un dans perpetuu al evoluției . . . personale. Sărbătorește nu doar trecerea timpului, ci și înțelepciunea și încrederea în sine care vin odată cu aceasta. Garderoba colecționată de-a lungul anilor devine, în cele din urmă, o dovadă a călătoriei prin viață, o fuziune între experiențele trecute și aspirațiile viitoare. Stilul personal este alimentat de călătoria de auto-descoperire și exprimare de sine, fiind într-o continuă schimbare. Nu-l poți descoperi la 20 de ani, deoarece încă nu te-ai descoperit pe tine însuți la acea vârstă.

Stilul personal este un amalgam de numeroase elemente: unde te afli în viață, cum te comporți și reacționezi în diverse situații, cum îți tratezi prietenii, manierele și gesturile tale, felul în care vorbești, un cumul de experiențe de viață, cu bune și rele, influența persoanelor care te-au inspirat în diferite etape, amprenta celor dragi în viața ta, felul în care te îngrijești, cum îți porți părul și, aproape în ultimul rând, cum te îmbraci. Dacă ar fi să simplific, aș spune că stilul este o extensie a personalității noastre. Nu poți să-ți găsești stilul personal atunci când încă nu te-ai găsit pe tine însuți.

Discutăm despre acest subiect, considerat de unii superficial, deoarece am realizat că a fi în armonie cu propria estetică nu este doar o chestiune de modă, ci și o responsabilitate față de binele tău interior și, în același timp, o formă de respect pentru oamenii din jurul tău. Îngrijirea de sine este fundamentală, iar construirea propriului stil contribuie la creșterea încrederii și la o conexiune mai profundă cu propria identitate. Îți afectează starea de spirit, productivitatea, fericirea, personalitatea și performanța la muncă. Influențează viața la un nivel mult mai profund decât majoritatea realizează sau și-ar dori să o facă. În cele din urmă, impactează și viața celor din jurul tău, pentru că încrederea și respectul de sine sunt contagioase.