Despre stil, trenduri și influenceri #UNPOPULAR OPINION

Doresc să discutăm despre câteva aspecte care nu sunt abordate prea des online sau în revistele de modă. Recent, am remarcat un comentariu la postarea unei tipe influencer foarte cunoscută pentru stilul său impecabil. Comentariul suna astfel: (original în engleză) “Thank you for bringing back the skinny jeans!” – “Mulțumesc că ai readus la modă blugii skinny!” Comentariul a adunat mii de aprecieri, demonstrând că mai mulți oameni erau de acord cu ideea.

Mi-a atras atenția acest aspect: de ce ar trebui să așteptăm confirmări din partea altora în ceea ce privește modul în care ne îmbrăcăm? Această tendință este îngrijorătoare în societatea noastră în care consumerismul excesiv este o reală problemă. Pe fiecare platformă pe care o folosim suntem asaltați cu recomandări agresive cu privire la ce să cumpărăm. Problema este că de cele mai multe ori accentul se pune pe cantitate și rareori pe cum să cumperi mai inteligent. Nu se pune suficient accent pe creativitatea de a stiliza ceea ce ai deja în garderobă, pe cum poți să transformi haine vechi, să le repari, să le modifici, dar cel mai important, să înveți sa treci informațiile pe care le vezi printr-un filtru personal.

Cred că mai mulți formatori de opinie ar trebui să îndemne să cumpărăm mai puțin și mai calitativ. Internetul a devenit un loc în care suntem supuși unor presiuni constante de a cumpăra, induse de diverse tehnici de a crea teamă de a rata ceva (fomo). Pentru un viitor mai sustenabil, ar trebui să ne concentrăm pe schimbarea comportamentelor de cumpărare, evitând achizițiile de produse care nu rezistă mult timp. Gândirea că poți arunca un obiect dacă se strică sau te plictisești de el și să cumperi altul nou nu este în concordanță cu nevoile de sustenabilitate ale societății noastre.

Face parte din rutina mea zilnică să studiez trendurile, este vital pentru ocupația mea să fac acest lucru, dar încurajez mereu o abordare mai relaxată a lor, mai degrabă luate ca o sursă de inspirație în stilizare, iar accentul ar trebui să fie pus pe dezvoltarea unui stil personal, în loc să urmărim neapărat fiecare tendință nouă. În ultimii ani a devenit din ce în ce mai dificilă identificarea trendurilor în mod clar, deoarece există zeci de microtrenduri, iar liniile dintre ele s-au estompat considerabil față de perioada pre-2000. Practic, poți purta ceea ce dorești, oricând. Dacă menționezi acum un element vestimentar, probabil îl vei găsi în cel puțin două prezentări de modă ale sezonului curent.

Trendurile reprezintă, în esență, un studiu social și o sursă de inspirație pentru modă, iar creatorii talentați transcend adesea efemeritatea sezonieră. Termenul trend chiar a dobândit și conotații negative în ultimii ani, din cauza lipsei de originalitate și a copierii excesive a ideilor originale.

Recunosc că și pentru mine, care am tendința să fiu extrem de analitică, este o provocare să rezist unui trend atunci când apare. Nu îmi doresc să devin un apărător vehement al sustenabilității deoarece conștientizez că practicarea acesteia este extrem de dificilă, pur și simplu împărtășesc modul în care văd lucrurile în calitate de iubitor de modă și mă străduiesc sa învăț în fiecare zi cum sa filtrez informațiile care mă înconjoară constant.

Un sfat personal pe care îl aplic cât de des pot și pe care doresc să îl împărtășesc aici, ca o concluzie, este să te întrebi înainte să cumperi un obiect nou dacă este de calitate și va rezista mai multor folosiri, mai mulți ani. Mai departe, încearcă să-ți imaginezi acel obiect peste 10 sau 20 de ani: va mai fi în garderoba ta? Consider că este sănătos să-ți vezi garderoba ca pe o casă durabilă pe care o construiești treptat, din materiale de calitate, nu ca pe o locuință temporară de sezon.