Fall Winter 2023 Fashion Trends

Luna septembrie este un moment important în industria modei pentru că marchează începutul sezonului de toamnă/iarnă și automat vedem toate predicțiile și tendințele despre care vorbeam la începutul anului luând o forma concretă. În timp ce analizez chiar în aceste zile prezentările de moda din cadrul Fashion Week, m-am decis sa fac un sumar cu tendințele cheie pentru sezonul care urmează. 

Aș dori totuși sa fac o precizare înainte sa încep. Faptul ca te informezi cu privire la tendințele actuale nu înseamnă ca trebuie sa le urmezi pe toate sau să arunci ceva din garderoba ta (pe motiv că nu se află în lista de mai jos). Fiecare dintre noi ar trebui sa își găsescă un stil personal iar în momentul când intri în contact cu aceste informații ar trebui sa le treci prin filtrul personal. Tendințele sunt sarea și piperul, poți sa te joci cu câteva elemente noi dacă îți dorești asta, suprapuse peste ce ai deja sau poți să le iei ca pe niște idei noi de a te stiliza conform esteticii actuale. 

Voi începe cu prima tendință care se referă de fapt la culoarea sezonului:

  1. ROȘU – the power of red

Nu ar fi prea multe de spus despre această tendința în afară de faptul că a fost folosită exhaustiv de aproape toți designerii și că există o nuanță de roșu potrivită fiecăreia dintre noi.

2. POWER DRESSING

Costumele și în general hainele croite impecabil au căpătat un cu totul nou sens în cele mai recente sezoane. 

Anthony Vaccarello de la Saint Laurent a menționat că personajele feminine din filmul iconic Working Girl (1988) au fost surse de inspirație pentru croielile sale elegante de la care a preluat excesele anilor ’80 precum umerii exagerați. Toate aceste ținute au avut un aer proaspăt și un impact puternic când au fost combinate cu tricouri simple și pantofi cu toc mic. 

Același spirit l-am observat și la Stella McCartney, Gucci, Alexander McQueen, Versace sau Valentino.  

3. LEATHER EVERYTHING – piele din cap până în picioare

Dacă există un material la care trebuie să acordăm atenție în sezonul următor acela este pielea. Și nu numai sezonul următor deoarece pielea s-a dovedit a fi acel material timeless la care revenim mereu o dată la câteva sezoane. De la cămăși, fuste și rochii, luxul pielii a dominat în toate cele patru capitale ale modei.

4. NEO PUNK

Debutul lui Daniel Lee la Burberry a fost fără îndoială momentul cel mai așteptat al London Fashion Week. În mâinile sale pricepute, trandafirii englezi apar într-o nuanță superbă de albastru pe tricouri cu sloganuri, asortate cu pantaloni cu talie joasă și o atitudine punk-ish. Dacă mai ai nevoie de dovezi că stilul punk se întoarce uită-te la Valentino, unde modelele au fost accesorizate cu cravate subțiri, piercing-uri în septum, cizme masive și tatuaje Metallica încrustate pe coapse.

5. CIZME PESTE GENUNCHI ȘI GENȚI XXL – accesorii de dimensiuni monumentale

Într-o armonie perfectă dintre romantism și răzvrătire, cizmele peste genunchi au ieșit în evidență ca încălțămintea vedetă a sezonului. Le-am văzut purtate sub fuste midi și paltoane lungi la prezentările Khaite și Bottega Veneta. Pe lângă impactul vizual, sunt și practice. 

6. MINIMALISM DE INSPIRATIE ANII ’90

De cele mai multe ori tocmai ținutele mai discrete sunt cele care lasă cea mai puternică impresie. Lipsite de inutilități, accentul se pune cu fermitate pe croială, material și calitate. Un exemplu perfect a fost sacoul din piele de la Chloé, cu un rând dublu de nasturi, purtat peste pantaloni lejeri care se adună în jurul cizmelor. Într-o paletă de culori mai stinsă, această ținută este pur și simplu personificarea eleganței fără efort. 

Între timp în New York, o alta Chloe a făcut ca blițurile camerelor să se declanșeze frenetic: actrița Chloë Sevigny a deschis prezentarea Proenza Schouler. Deși prezența ei a fost cu siguranță pentru a crea un moment demn de Instagram, ținuta ei a fost un – discret chic. O combinație divină între o fustă din piele luxuriantă, cizme lejere și un sacou elegant strâns cu grijă în talie – toate reprezintă clasicul minimalism specific anilor ’90. 

Evident, nu putem vorbi de minimalism fără sa menționăm și numele The Row.