Fusta din denim în 2023 & beyond

Trendurile pot fi trecătoare, însă din când în când câte un element clasic revine triumfător, modernizându-se pentru a se potrivi cerințelor actuale. Așa s-a întâmplat cu fusta din denim care a avut o revenire spectaculoasă în 2023 și pare să-și păstreze relevanța în garderoba fiecăreia dintre noi devenind o piesă clasică.

Dar totuși ce face ca aceasta să fie atât de specială în 2023? Fusta din denim reprezintă răspunsul la dorința de a avea o alternativă versatilă la blugii tradiționali. Este mai fresh, mai edgy și poate fi purtată atât cu o ținută casual, cât și cu una mai elegantă. Este una dintre acele tendințe inclusiviste, în care nu trebuie să investesti într-un design specific pentru a fi la modă. O poți achiziționa dintr-un magazin de haine second-hand sau chiar să-ți confecționezi una simplu dintr-o pereche de blugi vechi, așa cum am făcut eu cu fusta din imaginile prezentate în acest articol. Pentru stiluri basic îmi plac mult opțiunile pe care le oferă brandurile specializate pe denim, precum Mother, Calvin Klein și Seven for All Mankind iar dacă ești în căutarea unei piese cu adevărat speciale, cu patchwork, trene sau pliuri ingenioase, Maison Margiela, Khaite și Burberry sunt câteva care oferă această opțiune. 

Un aspect care distinge cu adevărat această tendință este elementul maxi pentru că aduce o doză de nostalgie. În anii ’70 fustele din denim erau considerate o modalitate de a recicla blugii vechi, reflectând spiritul liber al acelei perioade iar în anii ’90 fusta maxi din denim a devenit un element cheie al mișcării grunge, adesea purtată cu combat boots, accesorii masive și o jachetă de piele. Mai târziu, în anii 2000, designeri precum Stella McCartney, Dries Van Noten și Marc Jacobs au reinventat această piesă retro într-un statement fashion contemporan.

Dacă deții deja o fustă din denim în garderobă sau planifici să îți achiziționezi una, aș dori să îți ofer trei sugestii distincte sau “rețete” pentru a o stiliza cu piese pe care le ai deja în garderobă, evitând intenționat propunerile tradiționale, precum combinații cu sneakers, teniși sau bocanci.

1. Prima sugestie se numește “Regula alb-negru”. În esență, tot ceea ce îmbraci în combinație cu fusta trebuie să fie într-una dintre cele două culori: alb sau negru. Un exemplu ar putea fi un mix format dintr-un maiou simplu alb și perle albe, pantofi loafers, pulover și o fundă, toate în nuanțe de negru. Desigur, poți adăuga și alte piese cu condiția să respecte același principiu cromatic menționat.

2. A doua sugestie se bazează pe principiul contrastului și se numește “Contrastul îmbrăcat/ dezbrăcat”. În partea de sus a corpului, poți alege o piesă decupată precum un corset sau un top fără bretele, în timp ce în partea de jos încalți niște cizme lungi care să acopere cea mai mare parte a piciorului, evitând astfel tăieturi vizuale în partea de jos a ținutei. Pentru un efect suplimentar, adaugă un sacou supradimensionat deasupra, încercând să creezi o siluetă de triunghi inversat în contrast cu fusta strâmtă.

3. A treia idee pornește de la dorința mea de a te provoca să porți mai des acele accesorii neobișnuite sau statement care nu văd prea des lumina zilei. Mai exact, te invit să creezi o ținută asortată cu o cămașă sau o jachetă din denim într-o culoare similară cu fusta, iar apoi completează cu o pereche de încălțări deosebite sau adaugă o geantă pe care o adori, dar pe care nu o porți suficient de des. Ideea acestei sugestii este ca ținuta să creeze un fundal neutru pe care practic poți adăuga orice accesorii curajoase sau mai dificil de stilizat în viața de zi cu zi.

Fusta din denim este cu siguranță o tendință care va dăinui în 2023 și dincolo de acest an fiind o piesă versatilă, confortabilă și sustenabilă care poate fi purtată într-o varietate de stiluri și ocazii. Indiferent dacă te orientezi spre branduri de renume sau dacă cauți piese unice la mâna a doua, această piesă este o alegere excelentă pentru oricine dorește să își adauge o piesă timeless în garderobă.