Quest for THE LAST WATCH

Pentru mine ceasurile au fost întotdeauna acel accesoriu interesant, intrigant, dar un obiect de lux nu foarte necesar (ca oricare alt obiect de lux de altfel) mai ales de când suntem de nedespărțit de telefoane sau de device-uri inteligente pe care avem ora exactă sincronizată perfect. Chiar și cele mai avansate mecanisme elvețiene “chronometer certified” au mici întârzieri și trebuie reglate odată la câteva zile sau săptămâni, acest lucru le făcea să îmi pară o tehnologie învechită care a avut cândva o relevanță dar este redundantă acum. Ceasurile cu mecanism quartz stau mult mai bine la acest capitol dar am observat că nu sunt luate în serios de lumea pasionațiolor de ceasuri și sunt asociate cu ceasurile de copii sau cu ceasurile ieftine chinezești.

În mod special după ce am trecut de vârsta de 30 de ani am început să observ ceasuri mult mai mult în jurul meu ca până acum, și găsesc deosebit de interesantă conexiunea alegerii ceasului cu persoana care îl poartă. Istoria felului în care măsurăm timpul este fascinantă, brandurile de ceasuri oferă o varietate foarte mare de design-uri și de povești, și îți permit să îți exprimi atât un stil cât și un fel de a fi prin alegerea unui ceas. Există ceasuri statement “if you know, you know” pentru pasionații de scufundări, de zboruri, de sport, de navigații, ceasuri care fac referință la momente iconice din cinematografie, ceasuri purtate în expediții de explorare a extremelor geografice de pe Pământ (și de pe lună). Pe măsură ce aflu mai multe povești din această industrie încep să apreciez complexitatea de referințe prezentă în această lume, și nu pot să nu trasez paralele cu lumea modei. Mi se pare la fel de fascinant să văd la cineva un ceas de nișă ca și o piesă vestimentară de la un designer mai puțin mainstream care nu are logo-uri și nu este neapărat piesa iconică de hype a brandului. Un ceas de calitate dacă este tratat cu grijă poate fi lăsat moșternire pentru mai multe generații. Mi-ar plăcea să am această conexiune cu fetița mea, să moștenească ceva ce eu am purtat și admirat zilnic așa că am început oficial căutarea ceasului perfect. Nu vreau să am o colecție interminabilă de ceasuri, vreau unul singur, frumos și prețios care să mi se potrivească mănușă stilului meu vestimentar și a stilului de viață: The last Watch.

Mă bucur de câțiva ani de funcționalitățile unui Apple Watch rose gold care a fost perfect în perioada super activă și crazy a primilor ani în calitate de mamă, încă îl folosesc de fiecare dată când merg la sală, la piscină sau când am câte o zi super full, este extrem de rezistent și păstrez cu drag un ceas vintage mic și tare simpatic de la Casio pe care îl ador, are un aer hipsteresc aparte. Dar acum în quest-ul meu pentru găsirea ceasului perfect am încercat 3 ceasuri speciale cu o poveste aparte, cu design-uri, sizing-uri și filosofii diferite, să văd ce mi se potrivește cel mai bine cu lifestyle-ul meu dar și cu stilul meu vestimentar și chiar și cu dimensiunea încheieturii.

LOOK 1 + ceas Oris

Feminin, delicat, dar totuși destul de mare și lizibil, brățara împletită super comodă.

Oris este unul din ultimele branduri elvețiene independente, cu o istorie de peste 100 de ani. Acest ceas în particular este din bronz și capătă o patină aparte după utilizări frecvente, și în funcție de PH-ul utilizatorului. Bezel-ul cu vibe mai vintage este în contrast cu finisajul foarte rafinat roz al cadranului. Având o dimensiune de 38mm este cam cel mai mare ceas pe care îl pot purta pe încheietura mea. Având această dimensiune dar si design-ul de inspirație “diver” el poate părea masculin, dar fiind roz se creează o mică “gluma” la nivel vizual. Ceasul are un mecanism elvețian automatic Sellita 200w, un mecanism foarte reputabil, precis și ușor de întreținut în majoritatea service-urilor. Pentru cei care au acum primul contact cu această lume, un mecanism automatic încarcă un arc prin mișcarea mâinii tale. Practic purtând pur și simplu ceasul zi de zi, acționezi un pendul care încarcă o rezervă de putere, de aproximativ 38 de ore în acest caz, care alimentează mișcarea acelor de ceasornic. Secundarul are un “sweep” foarte plăcut, el nu sare din secundă în secundă ca și la ceasurile cu quartz ci face mai mulți pași între secunde. Este greu de redat în fotografii senzația pe care o ai când privești ceasul și mișcarea lui în viața reală. Simți cumva că mecanismul “trăiește”, iar tot jocul diferitelor materiale utilizate reflectă lumina într-un fel aparte. Ceasul vine cu o curea textilă roz foarte interesantă, dar care poate fi cu ușurință schimbată și în funcție de momentul purtării, dar și a stilului tău de viață. Poți opta pentru o curea de piele dacă îl porți în contexte mai elegante, dar și pentru una de silicon de exemplu dacă ai un stil de viață mai activ.

LOOK 2 + ceas Union Glasshüte

 Cool, modern, ușor masculin. Detalii de mother of pearl feminine.

Glasshüte este o regiune din Germania extrem de reputabilă pentru calitatea ceasurilor produse. Sunt 9 producători de ceasuri aici și fiecare au ajuns la un “cult status” în lumea ceasurilor. Union este o companie relativ recentă, și face parte din grupul Swatch (unul dintre cele mai mari conglomerate care în prezent deține unele dintre cele mai vechi și respectate branduri precum Omega, Longines, Breguet, Blancpain, etc). Ceasul are un mecanism ETA făcut în Germania care are o rezervă de putere de aproape 2 zile în ciuda dimensiunii extrem de reduse a ceasului, el având un cadran de 32 de milimetri și o grosime de 8.2mm. Pare o mică minune a ingineriei cum au reușit să facă sute de piese să funcționeze în tandem într-un obiect atât de mic. Finisajele sunt foarte rafinate, mai ales lustruirea zonelor din oțel inoxidabil în context cu cadranul din mother of pearl,  acesta dând mai puternic impresia unui ceas feminin dintr-o sferă luxury rezervat la contexte care cer o prezență mai elegantă. Însă este mai ușor să “dress down” un ceas elegant decât invers, să încerci să integrezi un ceas “everyday” într-o ținută elegantă. Mi-a lăsat impresia unui ceas foarte “grown up”, o realizare plină de măiestrie și finețe a unei minuni de inginerie la standardele celebre de calitate germană.

LOOK 3 + ceas Rado

Elegant, surprinzător de versatil ca stil, se potrivește ca o mănușă încheieturii mele foarte subțiri.

Am încercat o direcție complet opusă ca design cu acest Rado Integral. Mai mult un ceas bijuterie din cauza inserțiilor de ceramică din brațară dar și a celor patru diamante din cadran, el folosește un mecanism cu quartz (o baterie preia impulsurile de la un cristal de quartz și reglează astfel mișcările manoșelor). Folosirea acestui mecanism este oarecum necesară având în vedere dimensiunile extrem de reduse ale ceasului (cu o lățime de doar 22mm) dar brandul are acces la mecanisme ETA Swiss made prin apartenența la grupul Swatch, care sunt printre cele mai bine realizate și calitative astfel de mecanisme posibile, ele oferă o precizie demnă de invidiat (câteva secunde deviație pe an) și o viață teoretică a bateriei de mai mult de 5 ani de zile. Ceasul nu este atât de lizibil precum Oris-ul cu cadranul foarte mare și marcajele orare bine punctate, însă îl percep ca o brățară cu diamante și cu un “extra twist” de timekeeping. Având în vedere culoarea și dimensiunea, îl găsesc foarte ușor de integrat în stilul meu personal.

Concluzii

Încă nu am identificat my last watch, dar am realizat că îmi plac ceasurile dreptunghiulare și îmi vin mult mai bine pe mână decât cele rotunde, și deși îmi place foarte mult aurul galben la bijuterii, cred ca este per total mai versatil în ținute un ceas cu feronerie argintie și că probabil înclin spre un ceas cu brățara metalică. Am împrumutat ceasurile de la Kultho, care au în prezent în desfășurare o campanie de reducere la unul din aceste modele pe www.kultho.ro. La ei în magazin mi-au mai atras atenția două branduri extraordinare: Longines și Grand Seiko, și o selecție incredibilă de bun gust de bijuterii, dar to be continued.